Tags

, , , , ,

After a few months the Car Shop Hop is substantially complete and operational.

View of the Service Center from the road.

View of the Service Center from the road.

Most of the interior spaces were finished ahead of the exterior because of factors like the weather, rains that impeded the completion finally let up earlier in the month, and sunny weather finally permitted pictures to be taken.

View of Front Right Side

View of Front Right Side

As a commercial structure its zone allowed for fire walls on 2 sides, this was taken advantage of to maximize the usable space in the interior.

View of Front Right Side

View of Front Right Side

On the opposite side only the ground floor approached the property line, with the succeeding floors placed at a distance as per code. This allowed windows to be located along this area to provide light and ventilation on the said floors. The ground floor depended on the large opening along the front and rear for its fresh air.

View of ground floor from the rear

View of ground floor from the rear

View of Ground from Entry

View of Ground from Entry

The ground floor has four work bays for various works, the first bay features a car elevator that allows light vehicles to be brought to the 2nd floor. The elevator was used as the site’s size could not accommodate a vehicular ramp and there was a requirement to maximize the number of work bays but with proper ingress and egress to avoid over crowding.

View of Elevator Platform and 2nd floor work area.

View of Elevator Platform and 2nd floor work area.

View of 2nd Floor work area

View of 2nd Floor work area

With the 2nd floor work area, the shop is able to accommodate an additional 4 to 5 cars, and can serve as the place for long repair jobs, freeing up the ground floor for faster walk in repairs. The 2nd floor is also accessible by a stair case.

9 Canopy View

The project’s exterior makes use of its company colors to create a simple utilitarian character that is eye catching and modern. The planned spaces within are an improvement from their previous location, this is done by trying to maximize air, light and space to facilitate the type of repair and service that the establishment has been known for.

Design write up for the project can be seen at: https://etmassociates.wordpress.com/2012/11/26/car-shop-hop/

Advertisements